Mijn laatste inspiratiewandeling van 2018

Vanochtend had ik mijn laatste wandeling van dit jaar. Dit was de maandelijkse inspiratie- en netwerkwandeling voor Bewust Den Haag.

De start van deze wandeling was voor dit moment van het jaar op een treffende plek, gepaster dan dit kan niet naar mijn idee. Het Vredespaleis in Den Haag. Alle symboliek die daar te vinden is voor een (vredige) gedachte of wens voor 2019 kun je niet beter treffen.

Het is voor mij als Hagenaar geen gebruikelijke plek om hier rond te dwalen, maar als je dit wel doet ervaar en ontdek je de symboliek van deze plek. Het heeft mij in ieder geval goed gedaan. Mij sprak de “wereldvredevlam” aan. Hier kan je in stilte een rondje om heen lopen.
En net zoals ik deze wandeling voor de deelnemers startte met een vredesgedachte, staat er een wensboom bij het paviljoen van het Vredespaleis waarin iedereen, die hier behoefte aan heeft, zijn of haar wens kan ophangen. Hoe mooi is dat. Dat is ook zo opvallend van deze plek, dat alle talen verbroederen. En dat is niet alleen zichtbaar in deze boom, maar ook in het grote plantsoen ervoor. Daar staan in héél véél talen de vredeswens.
Welke gedachte komt bij jouw op, als je hier zou zijn geweest? Een mooi moment om toch even bij stil te staan zo op de drempel van 2019..

Voor de verdere wandeling richting de Scheveningse bosjes was er tijd voor de volgende vragen. Hoe is dit jaar voor je verlopen? Heb je misschien iets dat je wilt mee nemen naar volgend jaar? Lopende plannen of heel iets anders?
Zelf heb ik de inspiratie van Herman Rosse meegenomen. De hoofdontwerper van het interieur van het Vredespaleis. Hij was een Nederlandse kunstenaar die in Den haag en Delft heeft gestudeerd en haalde veel van zijn inspiratie uit de natuur zoals o.a. de seizoenen en de vier natuurelementen.

Zo bleef voor mij kleur hangen, elk seizoen heeft kleur. Hoe gek dat misschien klinkt. Ook de winter. Ik had behoefte aan iets opwekkend, en ik zag dat in de kleur van de paddenstoelen in de bomen langs de Scheveningse weg. Alhoewel dat voor de boom zelf nog maar de vraag is.. Gelukkig zag ik ook kleur in de vruchtjes van de kardinaalshoed even verderop in het bos.
Dit wil ik meenemen naar volgend jaar, de natuur kan je altijd kleur bieden die bij je stemming past maar ook kan helpen om je stemming te positief te beïnvloeden. Daar wil ik als natuurcoach volgend jaar verder mee aan de slag.
Het was een fijne ochtend met mooie vragen om het jaar mee af te sluiten maar ook tijd om gewoon te genieten van een wandeling door de Haagse stad en zijn natuur.

De volgende inspiratiewandeling voor de leden van Bewust Den Haag is op zaterdag  26 januari van het nieuwe jaar.
Dan is de bestemming het strand van Kijkduin helemaal aan het einde van de Machiel Vrijenhoeklaan, richting de Zandmotor. Deze plek is uitermate geschikt voor een frisse nieuwe start van het jaar. Hier kan je je hoofd leeg maken en de ruimte van het strand ervaren. Ruimte voor misschien wel nieuwe kansen en ideeën!

Maar voordat het zover is, wil ik afsluiten en iedereen een hele mooie jaarwisseling en een goed, gezond én kleurrijk 2019 toe te wensen!