Wie ben ik?

“Ik wil graag mijn verwondering voor de natuur met je delen”

Mijn naam is Karlien van Haagen en ik heb de opleiding voor ‘Natuur in Begeleiding’ aan het Kraaybeekerhof gevolgd en afgerond. De inhoud van de opleiding heeft een antroposofische achtergrond. Deze spirituele filosofie staat ook aan de basis van mijn aanbod.

Niet alleen de opleiding aan het Kraaybeekerhof beïnvloedt mijn werk als natuurcoach. Mijn initiële opleiding aan de Kunstacademie in Den Haag, maakt ook deel uit hoe ik mijn natuuropdrachten opbouw. Vooral verbeeldingskracht en kijken naar vormen pas ik toe in mijn coachwerk.

Naast mijn opleidingen heb ik al van jongs af aan een liefde voor de natuur. In mijn jeugd vond ik het heerlijk om in een weiland door het hoge gras te rollen en te spelen. Als tiener vond ik het fijn om tijdens de vakanties te kamperen en fietsen in eigen land. Dat fijne gevoel van buiten beleven, ook als je eens een keer veel tegenwind hebt, ben ik niet kwijt geraakt en wil ik juist gebruiken in mijn coaching.

 

Mijn verbinding met de natuur bestaat uit drie thema ’s die voor mij onlosmakelijk verbonden zijn aan mijn werk als natuurcoach

Vrijheid – De natuur vraagt niets maar geeft (tijd).

Rust – De natuur heeft een vertrouwd ritme, de zon komt op en gaat altijd onder.

Inspiratie – De natuur blijft boeien, elke keer weer. Elk seizoen is weer anders.

 

Werkwijze

Ik vind dat het buiten gebeurd, daar kun je oplossingen tegenkomen. De natuur heeft vele mogelijkheden om dit te bereiken en kan ik inzetten. Zo heb ik de drie thema’s die ik hier boven heb benoemd verweven in mijn werkmethodes voor in de natuur. Ik ervaar dat tijd nemen om de natuur op je in te laten werken al een rustgevend effect biedt; dat wil ik anderen ook laten beleven. Maar ook het werken met natuuropdrachten, waar vaak een metafoor als boodschap in zit, biedt nieuwe inzichten op de vraag of het thema waarmee een wandeling is gestart.

 

Samenwerking met Buiten Leeft

“Een fijne samenwerking in een mooie tuin met zorg en echte aandacht”

Buiten Leeft is een stadstuinderij waar mensen kunnen oogsten wanneer ze zelf geen tijd hebben om een moestuin te onderhouden. Naast deze zelfoogst-tuin biedt de tuin onder de naam Buiten Werkt ook professionele begeleiding aan voor mensen die een schokkende ervaring hebben gehad of mensen met een burn out of stress klachten. Zij krijgen alle tijd en ruimte om hier op de tuin te kunnen herstellen omdat er niets hoeft. Margriet Knospe, de initiatiefneemster van de tuin, is er namelijk van overtuigt dat groen geneest en groen verbindt. Zij begeleidt de mensen in de tuin hierop.

Op de tuin wordt tevens een training aangeboden voor iedereen die stress ervaart en uit het arbeidsproces dreigt te vallen. In deze training zijn stiltewandelingen opgenomen die ik begeleid.
Wil je hier meer informatie over deze training en de tuin, dan kan je contact opnemen met Margriet Knospe; +31 (0)6 526 89 039